Overslaan en naar de inhoud gaan

Een van de doelstellingen van de Meer dan handen vrijwilligersprijzen is om erkenning en waardering van het lokale vrijwilligerswerk te bevorderen. Daarom kunnen gemeenten organisaties voordragen voor de categorie Lokale projecten. Hiermee maken ze zelf kans op een wisseltrofee. In 2018 ging deze naar de gemeente Gouda. Een van hun inzendingen: GOUDasfalt won de juryprijs in de categorie lokale projecten.

Heleen Schuurmans, adviseur bij het Vrijwilligersinformatiepunt vertelt dat de gemeente zich ietwat overvallen voelde toen in september vorig jaar bekend werd dat zij als gemeente aan zet waren. ‘We moesten toen vrij snel beslissen hoe we dit wilden aanpakken. Uiteindelijk hebben we alle vrijwilligersorganisaties in de gemeente aangeschreven. Uit de aanmeldingen hebben we er drie geselecteerd. Daarbij hebben we gekeken naar de criteria van de prijs: Hoe maakt de organisatie het verschil? Zoeken ze verbinding met andere organisaties? GOUDasfalt voldeed aan vrijwel alle criteria. Een terechte winnaar wat ons betreft. Ze doen het ook echt goed. Ze hebben een goed bestuur en organiseren bijzondere activiteiten voor de stad. Ook hebben ze in twee jaar tijd zo’n 200 vrijwilligers betrokken die zich voor GOUDasfalt en voor de stad inzetten.

podium-610.jpg

Positionering VIP

Zelf won de gemeente hiermee de wisseltrofee voor gemeenten. ‘We doen als gemeente best veel aan erkenning en waardering van vrijwilligerswerk. We hebben een Jeugdlintje voor jongeren die iets moois doen en een vrijwilligerspenning Die is vorig jaar aan 38 bijzondere vrijwilligers uitgereikt. Ook organiseren we tweejaarlijks een vrijwilligersfeest. Met de unieke positionering van het VrijwilligersInformatiePunt dat hier onder de gemeente valt, geeft het college van B&W ook aan dat vrijwilligerswerk belangrijk is. We staan hiermee meer boven de partijen en kunnen zo onafhankelijk adviseren.’

‘We doen volgend jaar zeker weer mee. Je wilt als gemeente organisaties toch niet de kans op zo’n prijs ontnemen. Bovendien geeft dit een goede mogelijkheid om ook vrijwilligersorganisaties in het zonnetje te zetten.'

De Meer dan handen vrijwilligersprijzen worden jaarlijks uitgereikt. In de categorie landelijke projecten won RestoVanHarte de juryprijs en de VriendenLoterij Passieprijs ging naar Abdellah Aknin van de weekendschool Tilburg. Met de prijs wil het ministerie van VWS erkenning en waardering van het vrijwilligerswerk bevorderen.