Overslaan en naar de inhoud gaan

Herbouw wipkorenmolen Vianen

Zorg
Cultuur
Buurt

Over dit initiatief

De bouwers van de verdwenen wipkorenmolen uit 1691 van Vianen volgen het historische originele bouwbestek en op traditionele wijze. In 2000 is er een stichting opgericht die de herbouw van deze zeldzame molen wil realiseren. De grond is in 2015 door de stichting aangekocht.
De eerste jaren van de stichting waren gericht op het vinden van een geschikte plek. Op de oorspronkelijke plek was geen plek meer voor de molen en uiteindelijk is in het kader van het project ruimte voor de rivier in de uiterwaarden, waar vroeger een molen heeft gestaan een terp neergelegd en daar wordt de wipkorenmolen nu op gebouwd. Alle betrokken (rijks)overheden vinden het ondanks dat er voor ruimte voor de rivier alle obstakels weggehaald moesten worden, deze ontwikkeling belangrijk genoeg om een terp in de uiterwaarden toe te staan.
Bij de bouw wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van onderdelen van vergelijkbare molens die kunnen worden hergebruikt. Ook veel ondernemers hebben hun medewerking toegezegd in natura en materialen tegen inkoopsprijs. Het dekkingspercentage in de begroting is 69%. (totale bouwkosten 1,2 miljoen euro) De gemeenteraad van Vianen heeft het besluit genomen om 150.000 euro beschikbaar te stellen. de start bouw is nu gepland in maart 2019.

Wipkorenmolen Vianen.jpg
Wipkorenmolen Vianen 2.jpg