Overslaan en naar de inhoud gaan

Humanitas Academie

Zorg
Buurt

Over dit initiatief

Het trainen en begeleiden van vrijwilligers is essentieel om te zorgen dat vrijwilligers goed toegerust aan het werk kunnen: belangrijk voor henzelf en voor de kwetsbare mensen die zij ondersteunen.

De nadruk op informele zorg, en daarmee op de rol van vrijwilligers en mantelzorgers, is door de decentralisatie van zorg en welzijn de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dit zorgt niet alleen voor een toenemende vraag naar vrijwilligers, maar ook voor steeds complexere problemen waarmee vrijwilligers te maken krijgen.

Mensen die in een kwetsbare positie zitten kunnen veel baat hebben bij de hulp van een vrijwilliger. Goede training is, zeker bij complexe problematiek, een belangrijke voorwaarde voor vrijwilligers om goed voorbereid aan de slag te kunnen. De afgelopen jaren heeft Humanitas binnen het scholingsproject belangrijke stappen gezet in de innovatie van scholing van vrijwilligers, binnen én buiten Humanitas. Zo ontwikkelden we een aantal openbare online trainingen met relevante thema’s die álle vrijwilligers en mantelzorgers in Nederland gratis kunnen volgen.

Met dit project zorgen we ervoor dat er structureel steeds méér vrijwilligers werken aan nieuwe competenties, vaardigheden en persoonlijke groei. Zodat zij met plezier en vertrouwen kwalitatief goede ondersteuning kunnen bieden aan kwetsbare mensen.

foto training.jpg
foto vrijwilliger home start.jpg
foto vrijwilliger thuisadministratie.jpg