Overslaan en naar de inhoud gaan

Stichting Anderdak

Zorg

Over dit initiatief

Stichting Anderdak is een ouderinitiatief dat voor 15 (jong) volwassenen met een verstandelijke (en lichamelijke beperking) een wooncomplex in de nieuwe wijk Watervogels (Volgerlanden-Oost) in Hendrik-Ido-Ambacht heeft gerealiseerd. Een prachtig nieuw complex waar ze sinds 1 april 2017 wonen.

De Stichting wordt gerund door ouders, die de regie voeren over het welzijn van de bewoners, de zorgaanbieder aansturen etc. Binnen de Stichting zijn commissies benoemd, zoals daar zijn de technisch commissie, de zorgcommissie, de interieurcommissie en de activiteitencommissie. Alleen de ouders zijn vertegenwoordigd in deze commissies en zijn de nodige uren per maand hiermee bezig. Het bestuur bestaat ook uit ouders en een externe voorzitter, die deze functie ook in hun vrije uren uitvoeren.

Het bijzondere aan dit project is dat het 12 jaar heeft geduurd voordat het gerealiseerd werd: "De aanhouder wint!" en dat de bewoners en ouders een grote stem hebben in de wijze waarop de zorg wordt verleend. Bovendien: als blijkt dat de zorgaanbieder geen goede kwaliteit biedt, ouders/bewoners een andere zorgaanbieder kunnen kiezen en de bewoner in het huis kan blijven wonen. Dat is een groot verschil met traditionele zorgaanbieders.

geplande_woningen_2.jpg