Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten spelen een grote rol bij het aanmelden van lokale organisaties en initiatieven voor de Meer dan handen vrijwilligersprijzen. Gemeenten die zelf prijzen uitreiken, kiezen er vaak voor om de winnaars van hun lokale prijs voor te dragen. Maar er zijn ook gemeenten die het anders doen. Vorig jaar pakten gemeenten de lokale selectie op verschillende manieren aan. Drie voorbeelden:

Almere

In Almere konden lokale organisaties zich aanmelden via de gemeentesite. Ook konden ze een vrijwilliger voordragen. Een jury met onder andere de directeur van de vrijwilligerscentrale en een wethouder selecteerde drie projecten en een vrijwilliger die ze vervolgens aanmeldden voor de landelijke prijzen. De geselecteerde projecten ontvingen van de gemeente ieder 500,- euro tijdens een feestelijk moment op 7 december.

Goeree-Overflakke

In Goeree-Overflakkee hanteerde de gemeente een andere aanpak. Daar konden alle inwoners aangeven welke vrijwilligersorganisatie en welke vrijwilliger wat hun betreft in de prijzen mochten vallen. Aanmelden kon via een digitaal formulier op de gemeentesite of via papieren formulieren die in het gemeentehuis lagen. De organisaties en vrijwilliger die het meest werden genoemd, werden bekendgemaakt via de gemeentesite en de Facebookpagina van de gemeente. Inwoners konden vervolgens stemmen op hun favoriet. Daarnaast selecteerde de gemeente 2 projecten uit alle inzendingen. Zo zag de webpagina eruit.

Gouda

Winnaar Gouda koos ervoor om alle organisaties aan te schrijven met het verzoek om zich aan te melden. Uit de inschrijvingen, koos de gemeente zelf 3 organisaties. Daarbij keken ze naar de criteria die waren opgesteld door de jury. Lees ook het interview.